top of page
Jordgubbar från Höglunda Gård

"Godheter" från Höglunda Gård

Om jordgubben

 

Den moderna jordgubben är en hybrid som odlades fram i Bretagne i Frankrike runt 1740-talet. Den är en korsning mellan scharlakanssmultron (F. virginiana) från östra Nordamerika, kända för sin smak, och jättesmultron (F. chiloensis) från Chile och som hämtats av Amédée-François Frézier för sin storlek.

Att jordgubbar inte bara är goda utan också nyttiga visar allt fler studier om frukter och bärs innehåll av olika hälsobefrämjande ämnen. Under senare år har kunskaperna ökat dramatiskt om bärens betydelse för hälsan. På Bärfrämjandets hemsida kan du bland annat läsa mer om jordgubbar och hallon. Där finns även bra tips om hantering samt ännu fler fantastiska recept. 

Tänk att ungefär åtta färska medelstora jordgubbar innehåller mer C-vitamin än en apelsin. Perfekt ingrediens i din smoothies. Här nedan hittar ni ett urval läskande egna recept och från bärfrämjandets hemsida.

Tillaga & njut!

Näringsämnen i 100 gram jordgubbar

Folacin 18 mikrogram

Järn 30 milligram

Kalium 198 milligram

Kolhydrater 7,4 gram

Kostfiber 2,4 gram

Magnesium 15 milligram

C-vitamin 66 milligram

Näringsämnen i 100 gram hallon

Folacin 46 mikrogram

Järn 1,1 milligram

Kalium 150 milligram

Kolhydrater 4,1 gram

Kostfiber 3,7 gram

Magnesium 25 milligram

C-vitamin 27 milligram

Christinas jordgubbspaj

Pajskal

2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 krm salt
1 dl råsocker
100 gram smält smör

Blanda allt i en kastrull med det smälta smöret. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant.

Grädda degen i 200 C, 10-15 min tills den är gyllenbrun.

Låt svalna. Smält 100 gram choklad och pensla på skalet.

Fyllning

3 dl creme fràiche

1 dl vispad grädde

3 msk honung

1-2 msk pressad citron

 

Blanda ihop och fyll pajskalet.

Dekorera med skivade jordgubbar och kanske några bra av citronmeliss eller mynta.

Christinas jordgubbspaj från Höglunda Gå

Hallonträngsel på lakrits- & lemoncurdtartlett

Lakrits- och lemoncurd

3 st citroner​

2 msk lakritspasta

3 dl strösocker

3 st ägg

125 g smör

Pajskal

1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

21/2 dl vetemjöl

100 g smör

1 st äggula

Och hallon till att toppa med

Gör så här

Lakrits- och lemoncurd - börja med att skrubba citronerna i varmt vatten. Riv skalen från en av citronerna ner i en kastrull och blanda med den pressade saften från alla tre citroner.

Tillsätt ägg, strösocker och lakritspasta och låt sjuda under omrörning tills det blir en tjock kräm. Blanda ner smör och rör till en jämn smet. Nu har vi en färdig lakritslemoncurd. Häll upp curden i väl rengjord burk. Det blir ca 7 dl färdig curd.

Pajskal - Blanda socker, vaniljsocker och vetemjöl i en skål. Tillsätt smör och äggula och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i tartlettformarna. Låt degen vila i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajdegen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Montering - Fyll pajskalet med curden och toppa generöst med färska hallon. Dekorera gärna med lite tagetesblommor eller citronmeliss. 

Blir ca 30 små tartletter.

Hallondessert från Bärfrämjandet

Årets hallondessert 2014

Recept skapat av Malin Söderström. Hämtat från barframjandet.se

Jordgubbssallad med lavendelstekt fläskfilé,

getost & sparris

Recept för 4 personer

400 g fläskfilé
1 msk torkad lavendel
rapsolja
smör
salt
10 röda steklökar
½ dl jordgubbsvinäger
½ msk socker
6 vita sparrisar
5 dl vatten
½ tsk socker
½ msk salt
saft från 1 citron
1 liten fänkål
skal från ½ citron
½ dl pumpafrön
rapsolja
salt
1 ½ dl sallat (20 g vardera av
frissésallat, ruccola, babyspenat)
½ dl örter (körvel, gräslök, dragon)
100 g getost
9 jordgubbar

Jordgubbssallad från Bärfrämjandet

Årets jordgubbsrätt 2011

Recept skapat av Tomas Diederichsen, Årets kock 2011. Hämtat från barframjandet.se

Gör så här

Putsa fläskfilén. Krydda med lavendel och salt.  Linda in det kryddade köttet i plastfilm för att fixera formen. Baka i ugn på 100 grader tills köttet har en innertemperatur på 58 grader. Kyl ner det färdiga köttet. Ta bort platsfilmen. Bryn köttet i stekpanna i olja och smör. Skiva upp.

 

Skala steklöken. Koka mjuka i saltat vatten. Dela lökarna på längden. Glasera löken i en kastrull med jordgubbsvinäger och socker. Vinägern ska koka in i lökarna.

Skala sparrisen. Skär bort cirka 3 cm av nederdelen. Koka sparrisen i ca 5 minuter i vatten som kryddats med salt, socker och citron. Låt svalna i lagen. ta upp sparrisen och dela i mindre bitar. Hyvla fänkålen tunt på längden på mandolin. Blanda sparris, hyvlad fänkål och rivet citronskal. Rosta fröna i stekpanna i olja och salt.

Plocka körveln och dragonen. Finhacka gräslöken. Blanda sallat och örter.

Smula getosten över hela rätten.

Snoppa jordgubbarna och dela dem i kvartar.

 

Servera med sallat i botten. Toppa med sparris och fänkål, steklök, jordgubbar, getost och pumpafrön. Allra överst läggas den skivade fläskfilén. Garnera gärna med jordgubbsblommor, som går utmärkt att äta.

Iste på hallon & citron

Ca 12 dl

Ingredienser

2 msk gröna teblad

1 st kanelstång
1 l kokande vatten
1 dl honung
1 dl saft av citron
1 st fint strimlat skal av citron

(endast det gula på citronen)
1 ½ dl hallon
1 kruka citronmeliss
krossad is

Gör så här

Blanda teblad, kanelstång, honung och varmt vatten i en kanna. Låt stå och dra i ca 10 min. Sila och blanda med citronsaft och fint strimlat skal. Fyll glas med hallon varvat med krossad is. Häll på teet och garnera med citronmeliss.

Iste på hallon o citron från bärfrämjand

Recept skapat av Carina Brydling. Hämtat från barframjandet.se

Jordgubbssalsa

portioner

Ingredienser

1 ask sköljda snoppade jordgubbar
½ st röd chili
1 dl ljust muscvadosocker
1 st finrivet skal och saft av citron
1 st malt limeblad (finns torkade i välsorterade butiker)
1 tsk krossat korianderfrö
1 kruka citronmeliss
1 pkt vaniljglass
4 st mandelskorpor

Gör så här

Börja med att ta bort kärnor och det vita på chilin. Finhacka den sedan. Blanda, muscvadosocker, finrivet skal och saft av citron, chili, limeblad och krossat korianderfrö i en skål och låt sockret smälta något.

 

Dela jordgubbarna, blanda dem med socker och kryddblandning. Låt stå och marinera ca 10 min. Tillsätt grovt skuren citronmeliss precis innan servering. Lägg vaniljglass i skålar och toppa med jordgubbssalsa och smulade mandelskorpor.

Jordgubbssalsa från Bärfrämjnadet

Recept skapat av Carina Brydling. Hämtat från barframjandet.se

Fler recept hittar du på Bärfrämjandets hemsida

bottom of page